Drakuddens konferens- & kursgård, huvudbyggnaden

Läger & Kursgård i en avkopplande miljö

Drakudden byggdes 1901 och ägs av Filadelfiaförsamlingen i Stor-Stockholm. En tillbyggnad och renovering gjordes i början på 1980-talet. 2008 gjordes en uppfräschning av huvudbyggnad och det gamla Annexet, dessutom installerades bergvärme. Sommaren 2009 invigdes ett nytt Gästhus med 14 rum, samlingssal och kök.

Det är många som tagit livsavgörande beslut ute på Drakudden och vi är många som tror att gården får en än viktigare funktion i framtiden.

Vår historia

Drakudden i Låssa socken, Upplands-Bro kommun i Uppland, är vackert beläget vid Björköfjärden i Mälaren, 45 km från Stockholm.

Runt omkring Drakudden finns många historiska platser, av vilka en del omnämndes på vikingatiden. Då var sjövägen den naturliga förbindelsen från övriga världen till de många boplatserna vid vikarna och de bördiga slätterna. Många stora gårdar och slott hade en blomstrande tid. Ett exempel är Birka på ön Björkö, som på 800-talet var en betydande handelsplats. Birka var också centrum för Ansgars mission, när han blev ”Nordens apostel”.

Många gamla runstenar i trakten är en historisk källa av stor betydelse. Århundrade efter århundrade har satt sina spår i bygden. På storhetstiden, 1600- och 1700-talet så byggdes många slott och kyrkor, till exempel Bro kyrka som även har delar från 1100-talet. Statarlivet på 1800-talet och 1900-talets början har även det satt sina spår i bygden.

Drakudden byggdes 1901 med huvudbyggnad, annex för tjänstefolk, stall och vagnslidor, tvättstuga och mindre förrådshus. Byggherre var släkten Tamm, som sedan länge också ägde Lindormsnäs herrgård. På sommaren lämnade familjen Stockholm för att med ångbåt fara till Drakudden.

1926 köpte Filadelfiaförsamlingen i Stockholm gården. Genom åren har en betydelsefull koloni- och lägerverksamhet, speciellt bland barn och ungdomar, bedrivits.

I början av 1980-talet byggdes nuvarande mat- och samlingssal och sommaren 2009 invigdes ett nytt Gästhus.

Läger, kursgård och konferensanläggning

Idag, så riktar sig Drakudden till er som har för avsikt att arrangera en kurs under flera dagar eller kanske en dagskonferens med personalen, lika mycket som till olika lägerverksamheter för ungdomar och föreningar.